BEFEJEZÉSHEZ kérjük görgessen lefele.

Kérjük válassza ki azt a területet ahonnan az oldalunkat látogatja, így egy nagyobb termék skálát láthat helyi termékekkel kiegészítve!


TÖNKÖLYBÚZA főzőtasakban 2x125g
  Az emberiség első, már mértékadóan fogyasztott gabonája. A régészeti leletek tanúsága szerint legelőször ie. 8-10000 évvel ezelőtt a Kaukázus déli - délnyugati tájain élő népeknek volt az egyik meghatározó eledele.
   Ették ezután a sumérok, babiloniak, a Nílus-völgye népek és a rómaiak. Fogyasztották a bronzkorban az Alpok környékén élők is.
  A jégtakaró visszahúzódásával került egyre nyugatabbra és északra, így lett bronzkorra a harmadlagos elterjedési központ Svájc és a mai Dél-Németország környéke.
 
    Az ókorban és középkorban azonban a termesztése a zordabb környezetre szűkült, ugyanis a csépelhető búza a rómaiakkal kezdődően átvette a fő szerepet /könnyebb volt vele dolgozni/.

 A Kárpát-medencébe először ie.6-7 ezer évvel ezelőtt került, a Kaukázusból kivándorló /visszajövő/ népek közvetítésével; így a tönköly számára hazánk területe másodlagos géncentrumnak tekinthető. Termesztése a sokadszorra visszatérő és véglegesen honfoglaló őseink előtt nem volt ismeretlen, hiszen Etelköz /Dentu-Magyaria/ területe lényegesen közelebb volt a Kaukázus vidékéhez, így a tönkölyt már akkor is termesztették és fogyasztották. Ők is hoztak magukkal a Kárpát-medencébe, mely tönkölyök ezután még keveredtek a több ezer éve már itt lévő ősibb formákkal, főleg Erdély területén.
Középkorban - mikor már nálunk is alább hagyott a termesztése - a francia, vallon, bajor stb. népek bevándorlásával és közvetítésével újra fellendült a nimbusza./ hiszen abban az időben az ő zordabb klímájuknál még csak a tönköly volt termeszthető, nem úgy mint napjainkban/. Jól tükrözi az említett hatást a "vótér" elnevezéssel azonosított tönköly.

A több ezer évig egyeduralkodó tönköly búzafaj nem véletlenül volt a neolitikumi és kora ókori /bronzkor/ népek kedvenc eledele.
Fehérje-tartalma 40-100%-al is meghaladhatja a közönséges búzáét /természetesen hozzáértően művelve/, aminosav-összetétele megközelíti az emberi fehérjerendszer aminosav-arányait, ezáltal a fehérje felszívódási hatékonyság eléri a 90%-ot. Ásványi anyag-, nyomelem-és vitamin gazdag élelem, ezáltal növeli az ellenálló-képességet és véd a betegségektől.

Szelén tartalma miatt jelentős szerepet játszik a daganatos betegségek megelőzésében, sőt a kevesebb szénhidráttartalma elősegíti a fogyókúrások és cukorbetegek szélesebb táplálék választását.

4 Lei db


< Vissza a termékekhez